Marketing Partners reklamní agentura

Co je to podnikatelský plán?

Nebo také byznys plán.

Podle statistik zhruba 50% malých podnikatelů zkrachuje v prvním roce. Proto je jedním ze zcela stěžejních prvních kroků podnikání vytvořit si jasný, přesný a dobře promyšlený byznys plán. Podnikatelský plán vám pomůže definovat vaše cíle, identifikovat potenciální překážky a nastínit strategie k dosažení úspěchu. V tomto příspěvku na blogu vám ukážeme, jak napsat podnikatelský plán, který vám pomůže rozjet a rozvíjet úspěšnou společnost.

Podnikatelský plán je klíč ke správnému řízení financí a k tomu, abyste váš nápad úspěšně uvedli do reality. Nebo jej domysleli tak, aby úspěšný byl.

Nejčastěji od vás podnikatelský plán bude požadovat banka. Dle našeho názoru, je ale nejdůležitější především pro vás.

Definice business plánu

Podnikatelský plán je písemný dokument, který nastiňuje cíle, strategie a potenciální výzvy vaší společnosti. Měl by obsahovat informace o vašich produktech nebo službách, cílovém trhu, konkurenci, marketingových a prodejních strategiích, finančních projekcích a struktuře řízení.

Podnikatelský plán není důležitý pouze pro zajištění financování od investorů nebo věřitelů, ale slouží také jako plán pro budoucnost vaší společnosti. Pomáhá vám soustředit se na své cíle a přijímat informovaná rozhodnutí o tom, jak růst a zlepšovat své podnikání.

Ne každý zvládne efektivně řídit sám sebe (zvlášť pokud je úkolů a povinností hodně). A vždy je dobré si dopředu vše spočítat. Teď máme na mysli jak finance, tak jestli nám to vůbec stojí za to.

Dobrý byznys plán nám řekne, zda je náš podnikatelský záměr života schnopný, a za jak dlouho nám investované peníze začnu vydělávat. Ano, častokrát trvá měsíce (někdy i roky), kdy podnikání musíme dotovat, než začneme opravdu vydělávat a dostaneme se do černých čísel. Pokud si například koupíme kavárnu za 800 tis. Kč, chceme vědět, za jak dlouho se nám investované peníze vrátí a kdy se dostaneme do plusu.

Forma podnikatelského plánu

V podnikatelském plánu se obvykle stanoví:

„Formální stránka“

  • zda budu živnostník, nebo firma,
  • povolení, koncese, živnosti, způsobilost – zda jsem schopen vyhovět všemu co po mě chce zákon,
  • účetnictví.

Podnikatelský záměr:

  • služba nebo výrobky, které chci prodávat,
  • cíle a jak jich dosáhnout,
  • průzkum trhu a analýza konkurence,
  • SWOT analýzy – silné, slabé stránky, rizika a příležitosti,
  • finanční plán.

Sepsání podnikatelského plánu je nezbytným krokem pro každého začínajícího podnikatele. Pomůže vám definovat vaše cíle, identifikovat potenciální výzvy a nastínit strategie k dosažení úspěchu. Provedením průzkumu trhu, definováním vaší společnosti, nastíněním vaší marketingové strategie, podrobným popisem vaší manažerské struktury, poskytnutím finančních projekcí a pravidelným přezkoumáním a revizí můžete napsat obchodní plán, který vám pomůže založit a rozvíjet úspěšnou společnost. Hodně štěstí!

Jak vytvořit podnikatelský plán se dozvíte v následujícím článku, a to včetně vzoru ke stažení.

    7

    Hodí se Vám naše služby? Ozvěte se nám.

    Za zeptání nic nedáte.