Marketing partners

Co jsou to fake news, neboli dezinformace, a proč vyhrávají volby

Fake news, neboli desinformace. Prokletí dnešní doby.

V dnešní době existuje mnoho fake news, které mají za cíl ovlivňovat voliče a přesvědčovat je, aby volili radikálnější politické subjekty. Mezi nejtypičtější příklady patří manipulace informacemi o imigraci, zmanipulované fotografie a videa, zprávy o korupci a machinacích politických elit, zavádějící informace o hospodářských problémech a falešné zprávy o teroristických útocích a bezpečnostních hrozbách. Ale samozřejmě nejen to. Časté jsou i útoky na ekologickou udržitelnost, nebo na práva menšin jako je LGBT.

Tyto informace jsou zpravidla šířeny za účelem vzbuzení strachu a nejistoty, a často jsou založeny na skutečnostech, které jsou velmi zkreslené nebo vymyšlené. Proto je důležité být při čtení zpráv obezřetný a snažit se ověřit jejich pravdivost a důvěryhodnost. Vyhnout byste se také měli kladení příliš velké důvěry v informace, které pocházejí z neznámých zdrojů a nebyly ověřeny kvalifikovanými novináři. Ano uznáváme, že tohle není jednoduché. Často se k dezinformacím uchylují i významné osobnosti jako jsou herci, zpěváci a někdy dokonce i vědci. Situace se stává nepřehlednou.

Je třeba si uvědomit, že šíření fake news může mít vážné následky pro demokracii a stabilitu společnosti. Proto je důležité podporovat kritické myšlení a aktivně proti dezinformacím bojovat.

Dezinformátoři vytvořili mnoho typů fake news, které mohou ovlivňovat voliče, aby volili radikálnější politické subjekty. Některé z nejtypičtějších příkladů jsou:

Zavádějící informace o imigraci

Tyto informace se často používají k šíření strachu a nevraživosti vůči imigrantům a uprchlíkům. Mohou zahrnovat falešné zprávy o imigrantech, kteří údajně ohrožují bezpečnost a prosperitu země, a údajné statistiky, které tyto tvrzení zdánlivě potvrzují.

Zmanipulované fotografie a videa

Tyto zprávy jsou často používány k tomu, aby se zdálo, že něco se stalo, když se vlastně nestalo. Mohou být také použity k manipulaci s názory lidí tím, že prezentují události v určitém světle. Na google naštěstí existuje nástroj, kde po vložení fotografie najdete kde všude se tento obrázek nachází a často objevíte, že je ze zcela jiné doby, a místa.

Zprávy o údajné korupci a machinacích politických elit

Tyto zprávy se často používají k posílení nedůvěry lidí k tradičním politickým stranám a politikům. Tyto zprávy mohou být často založeny na skutečných událostech, ale jsou velmi zkreslené nebo dovymyšlené, aby vyvolaly větší odpor vůči politickým elitám.

Zavádějící informace o hospodářských problémech

Tyto informace mohou být použity k posílení pocitu hospodářské nespravedlnosti a neuspokojivosti s tradičními politickými stranami. Mohou být také použity k podpoře protekcionistických politik a populismu, které by mohly mít nepříznivé dopady na hospodářský růst a prosperitu.

Falešné zprávy o teroristických útocích a bezpečnostních hrozbách

Tyto zprávy mohou být použity k posílení strachu a nejistoty a podpoře tvrdších bezpečnostních opatření a omezení občanských svobod. Mohou být také použity k ovlivnění veřejného mínění proti určitým náboženstvím nebo etnickým skupinám.

Je důležité být obezřetný při čtení zpráv a snažit se ověřit jejich pravdivost a důvěryhodnost. Pamatujte, že i při pečlivém ověřování pravdivosti zpráv nemusí být vždy možné získat 100% jistotu. Důležité je však snažit se používat kritické myšlení, vyhledávat různé zdroje informací a soudit na základě důkazů a faktů.

7

Hodí se Vám naše služby? Ozvěte se nám.

Za zeptání nic nedáte.