Marketing Partners

Jak začít podnikat? Krok 1: Předpoklady

Zaměstnanec nebo podnikatel?

Být zaměstnanec, nebo být pan podnikatel? Obojí má mnoho pro a proti. Být zaměstnán je v porovnání s podnikáním obrovská jistota. Máme zkušenosti s obojím, a můžeme potvrdit, že i když to občas může být v práci stresující, napjaté nebo náročné, jistota pravidelného příjmu je opravdu dobrou odměnou.

Naopak podnikání je velká nejistota. Z počátku strach z toho, zda si vyděláte, zda bude o Vaše služby zájem a zda se uživíte, následně mnoho dalších starostí s legislativou, účetnictvím a daněmi. A na závěr starosti třeba s vlastními zaměstnanci. Pokud se ale i přesto rozhodnete vykročit ze své komfortní zóny a vydat se na dobrodružnou cestu podnikání, zde je několik rad a tipů.

Chtěli byste podnikat, ale bojíte se udělat první krok?

Pak je tento článek přesně pro vás.

Rada první.

Pokud nemáte finanční zázemí a rodiče, kteří Vás případně budou živit a šatit, pak začínejte postupně. Choďte do práce, a u toho si tvořte plány, finanční rezervy a dobrou půdu k Vašemu vlastnímu podnikání. Jde to samozřejmě pouze do určitého okamžiku.

Rada druhá.

Vytvořte si finanční polštář. Zní to těžce, to víme. Pokud chceme podnikat, je to na nás. Makejte na sobě abyste získali dobrou práci a rychleji našetřili peníze, nebo měli takovou práci, u které se podnikání dobře rozjíždí. Jakákoliv investice do vlastního vzdělávání je investice do budoucna a do Vašeho podnikání. Nezapomeňte na to.

Rada třetí.

Bez zkušeností se nepouštějte do „velkých akcí“.

Co tedy udělat?

  1. Nepodceňujte přípravu. Poctivě si vypracujte podnikatelský plán. Promluvte si o tom s někým zkušenějším (pozor, nechoďte za svou rodinou, často Vás budou odrazovat, aby Vás ochránili, přeci jenom mají o Vás strach). Sledujte, jak to dělá konkurence. Poučte se z toho, co dělají dobře, ale i z toho co dělají špatně, ať víte, čeho se vyvarovat. Kontaktujte někoho, kdo pracuje v podobném oboru, abyste si přímo nekonkurovali, a aby byl ochoten Vám dát dobrý tip, nebo radu. Klidně se v daném oboru nechejte zaměstnat, ať víte, o čem to je a naberete tolik potřebné zkušenosti.
  2. Jak už jsme psali výše, udělejte si finanční rezervu. Nejděte s rozpočtem „na krev“. Počítejte s tím, že několik prvních měsíců, a v některých případech i roků, nebudete v černých číslech. To je obrovská zátěž na nervy a psychiku. Pokud se necháte pohltit neúspěchem, začnete být napjatí, nervózní, zbrklí, bez soustředění. Začnete dělat chyby a nebudete schopni efektivně pracovat. To pak povede k nešťastnému konci.
  3. Obklopte se správnými lidmi. Víte, že jste takoví jako je Vašich 5 nejbližších přátel? Pokud se budete obklopovat „hospodskými povaleči“, budete mít tendenci také sklouznout k takovému životnímu stylu, protože to pro Vás bude norma. Pokud ale budete mít kolem sebe úspěšné lidi, pro které je podnikání denní chléb, bude Vás to přirozeně nutit fungovat jako podnikatel. Protože tohle pro Vás bude zcela normální.  S takovými lidmi konzultujte svoje záměry, raďte se a navzájem si pomáhejte. Spojenci, jsou to nejcennější, co v podnikání můžete mít. Neskočte na lep kecalům a neraďte se s lidmi bez prokazatelných výsledků. Nespolupracujte s lidmi línými, s velkým egem a těmi, co musí mít vždycky poslední slovo.

4. Pokud za sebou nemáte oporu velkého finančního kapitálu, začněte pomalu a podnik postupně rozšiřujte. Hezky krok po kroku. Neberte si velké sousto, které byste pak nemohli sníst. I zde víme, o čem mluvíme, protože tohle se nám také stalo.

5. Budujte dobré vztahy se zákazníky i dodavateli, nebojte se jednou za čas dát lidem něco zadarmo a získat si tím dobré jméno.

6. Pracujte na své značce. Budujte si dobré jméno od samotného počátku. Žádejte své zákazníky o pozitivní recenze, ale co je ještě důležitější, žádejte je aby o Vás napsali něco pozitivního na svých sítích a ve svých „sociálních bublinách“ protože jenom tak se dostanete k dalším zákazníkům.

7. Nastudujte si legislativu a zákony. Kdo je připraven, není překvapen. Domluvte si účetní, zjistěte ceny, nastudujte podmínky dané živnosti.

8. Buďte připraveni nevydělávat. Ano, zní to šíleně, ale cesta k prvnímu zisku můžete trvat dlouhé měsíce a někdy i déle, do té doby budete podnik táhnout ze svého.

Shrnutí:

  • Poctivě se připravte,
  • mějte finanční rezervu,
  • budujte dobré vztahy,
  • nastudujte zákony,
  • připravte se na období, kdy podnik funguje, ale rozpočet není v plusu.

S čím začít podnikat? To je otázka, kterou si v začátcích položil naprosto každý. Poradíme Vám v dalším díle.

7

Hodí se Vám naše služby? Ozvěte se nám.

Za zeptání nic nedáte.